Novela zákona o úveroch zlepší informovanosť spotrebiteľov

19.07.2012 Bratislava

Bratislava 18. júla (TASR) - Novela Zákona o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov, ktorú dnes schválila vláda SR, prinesie podľa odborníkov o niečo viac informácií pre spotrebiteľov. V súčasnosti sú pri viacerých úverových produktoch totiž nejasné pravidlá pre výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). To bráni porovnávaniu produktov konkurenčných bánk.

"Ani navrhovaná úprava výpočtu RPMN nemusí dať spotrebiteľovi skutočný obraz o nákladoch na vybraný úverový produkt. Ale pre účely porovnávania výhodnosti úverov navzájom vítam kroky, ktoré spresňujú pravidlá takéhoto porovnávania," povedal pre TASR riaditeľ portálu financnahitparada.sk Maroš Ovčarik.

Novela zákona sprísňuje a unifikuje výpočet hodnoty RPMN pre rôzne druhy spotrebiteľských úverov. Týka sa napríklad splátkových predajov, ale aj povolených prečerpaní na účtoch. "Výpovedná hodnota tohto ukazovateľa bude tak dôveryhodnejšia a spotrebiteľ dostane presnejší obraz o priemernej nákladovosti produktu," uviedol pre TASR predseda predstavenstva a riaditeľ Fincentrum Slovensko Milan Repka.

Okrem prísnejšej metodiky na výpočet RPMN upravuje novela aj úvery pre spoločenstvá vlastníkov bytov a iných správcov. Spotrebiteľ, teda vlastník bytového alebo nebytového priestoru v dome, bude mať po novom lepší prístup k informáciám. "Toto zabezpečí vyššiu transparentnosť v tomto segmente úverov pre konečného spotrebiteľa, ktorým je vlastník," dodal Repka.
 

Vyberte región